Welkom op de site van Erik Koene over Ruimte en Ruimtevaart.

De ruimtevaart

De ruimte De ruimtevaart Opmerking

    

 

 

Zoeken: Typ het woord, druk op enter, druk nog een keer op enter voor het volgende woord.

 

Inhoud:

1.De geschiedenis van de ruimtevaart

2. Welke soorten

3. Leuke linkjes

Inleiding:

Ik schijf iets over de ruimtevaart omdat ik het knap vind dat de mensen zoveel in de ruimte kunnen (ik wil misschien astronaut worden). Ik maak het als website omdat ik het leuk vind om met de computer te werken, en ik weet hoe je een website moet bouwen, dus vond ik het een leuk idee om het op deze manier te doen. Ik hoop dat het een leuke website is om op te kijken. Zo, nu komt hoofdstuk 1.

1.

De Sovjet Unie (Rusland) en Amerika (in het begin nog niet) zijn nu 2 hele grote landen van de ruimtevaart. Het is allemaal begonnen bij Rusland: 4-oktober-1957, op die dag lanceerden zij de Spoetnik 1, een kunstmaan (dat is een soort satelliet), die metingen in de atmosfeer deed (omdat dat vanaf hier niet kan. Vanaf die dag is alles van de ruimtevaart begonnen. Daarna kwam (weer) van Rusland in het jaar 1959 de Luna 9: de eerste satelliet die door de grens van de zwaartekracht kwam (buiten de atmosfeer)!

Daarna kwam Rusland met iets anders: De eerste mens in de ruimte. En dat lukte: Joeri Gagarin bleef (op 12-april 1961) 108 minuten in de ruimte in de Vostok, een heel kleine raket.
Ook de eerste ruimtewandeling kwam van Rusland: Aleksei Leonov was in 1965 de eerste die een EVA (ruimtewandeling) meemaakte. En eindelijk maakte Amerika (op 3-februari-1966) met hun Loena 9 een zachte landing op de maan. Daarna kwam in 1968 de Apollo 8 die een rondje om de maan vloog met de astronauten Borman, Lovell en Anders. En ook was het Amerika die met de Apollo 11 de eerste mensen op de maan heeft gebracht: Neil Armstrong en Buzz Aldrin. Zij liepen door het het kraterlandschap van de maan terwijl Neil Armstrong zijn bekende woorden zei:"Dit is maar een kleine stap voor een mens, maar een enorme sprong voor de mensheid.". Hier komt een overzicht van de paar (16) ruimtevaartuigen die iets belangrijks met de maan hebben:

Naam: Land: Gebeurtenis: Datum:
Luna 1 Rusland Vloog als eerste langs de maan. 1-1959
Luna 2 Rusland Maakte foto's en stortte daarna neer. 9-1959
Luna 3 Rusland Maakte foto's van de achterkant van de maan 10-1959
Ranger 7 VS Stuurde 4300 foto's van de maan. 7-1964
Loena 9 Rusland Eerste zachte landing op de maan. 1-66
Luna 10 Rusland Eerst satelliet in baan om maan. 3-1966
Surveyor 1 VS Stuurde 11.000 foto's van de maan. 5-1966
Luna 13 Rusland Eerste bodemonderzoek op de maan. 12-1966
Lunar Orbiter 1 tot 5 Amerika Maakte een kaart voor de landing van de appollo 8-1966 tot 8-1967
Appollo 8 Amerika Rondje om de maan met ruimtevaarder. 2-1968
Appollo 10 Amerika De maan in "kaart" gebracht 5-1969
Appolo 11 Amerika Mens op de maan. 7-1969
Appolo 13 Amerika Zuurstof tank ontploft 70 uur van de aarde. Ook viel de elektriciteit uit. 4-1970
Luna 16 Rusland Eerst automatisch bodemmonster. 9-1970
Luna 17 Rusland Eerste maanverkenner op maan. 11-1970
Appollo 17 Amerika Laatste vlucht met mensen erin, die naar de maan gaat. 12-1972

Vanaf de eerste keer dat er een mens in de ruimte is geweest werden er ruimtepakken gebruikt. Dat is omdat het moeilijk is om in de ruimte te bewegen. Maar ook voor bescherming tegen de kou en geen zuurstof dat je gebruikt om te ademen. Al dat neemt veel ruimte in beslag op een ruimtepak. Daarom is het heel moeilijk te bewegen in de ruimte want je zweeft heel veel door de lucht. De eerste astronauten (dat zijn ruimtevaarders) gebruikten hun astronauten pak alleen voor te gebruiken in het ruimteschip (een raket). Dat waren pakken die er alleen voor gemaakt waren jou zuurstof te geven, want dat is er niet in de ruimte. 
Daarna kwam er het Life Support System, daarmee kon je al de ruimte mee in. Je werd goed beschermt tegen stof en kou. Maar je moest hem nog steeds op als je in de ruimte zat. Nu hebben we in een raket of ruimteveer een zuurstof apparaat dat voor zuurstof zorgde in het schip. Dan heb je een pak alleen nodig als je in de ruimte bent.

 

Uitleg van het plaatje:

  1. Gelaagd EVA-ruimtepak.
  2. Onderkleding met vloeistofkoeling
  3. Thermische laag voor isolatie en bescherming tegen meteoorstof
  4. Communicatiepet
  5. Helm met dubbel vizier
  6. Beschermende handschoenen
  7. BBE-handbesturing (voor bewegingen omhoog, omlaag, naar voren, achteren
      en opzij)
  8. BBE-handbesturing (om te draaien)
  9. Draagbaar zuurstofapparaat
10. Voortstuwingstanks van BBE
11. Stuurraketten
12. Elektronica van BBE


uitleg van de moeilijke woorden:

bulletEVA betekent Extra-Vehicular Activity. Het is een soort klein ruimte vaartuig, want je kunt er in drinken, je hebt zuurstof, een verwarming, verkoeling, je kunt ermee met de andere astronauten praten en je hebt een soort wc.
bulletBBE betekent Bemande Besturingseenheid. Dus je kunt als je pak BBE heeft vliegen! Maar dat is natuurlijk niet gewoon voor de lol, je gebruikt het alleen voor als je moet werken in de ruimte (bijvoorbeeld een satelliet is kapot) of als je vanzelf van de raket af zweeft als je iets anders in de ruimte moet doen. 

 

Maanwagens

Vanaf de Appollo 15 (daarna kwam er nog maar 2 keer een bemande raket in de ruimte) werd er een maanwagen gebruikt: Een maanwagen is een soort jeep, die 17,7 kilometer per uur kan. Dat is heel handig want op de maan is lopen heel moeilijk. En je kunt er natuurlijk ook veel maanstenen in kwijt. Maanstenen zijn stenen die 3500 jaar geleden ontstaan op de maan en die zijn in die 6 Apollo vluchten meegenomen naar de Aarde voor onderzoek. 

2.

Een raket:

Raketten zijn de eerste ruimte voertuigen die gebruikt werden om mee te kunnen vliegen de ruimte in voor mensen (vanaf 1962). Een raket werkt eigenlijk een beetje hetzelfde als dat je een ballon opblaast en loslaat: De ballon vliegt weg. Dat doet een raket eigenlijk ook.
Een raket gebruikt in plaats van lucht brandstof, dat is brandbaar spul. Als je het laat verbranden wil het weg, en het kan maar een kant op: Naar de opening in de onderkant. Door dat heel veel brandstof naar buiten wil, wordt de raket omhoog geduwd (of eigenlijk gestuwd).

Omdat het toch nog best ver is om naar de ruimte te gaan is het grootste deel van de raket alleen maar brandstof. Kijk maar op dit plaatje:

Als de raket opstijgt is hij heel groot. Maar na een tijdje vallen er vier motoren af. Daarna nog twee, die (soort) verdiepingen noem je trappen.

 

Ook moet je ongeveer 30.000 kilometer per uur vliegen om voorbij de zwaartekracht te gaan, anders wordt je weer teruggetrokken naar de Aarde.
In de ruimte is het besturen van een raket natuurlijk heel anders. Door de snelheid van 30.000 te bereiken ga je ook nog eens hard de ruimte in, het is dus extra moeilijk om de raket te besturen. Om te remmen gebruiken de mensen stuurraketten aan de zijkant om helemaal om te draaien en dan de gewone motor weer aan te zetten. Bochten maken gaat bijna niet in een raket, je kunt de stuurraketten natuurlijk wel gebruiken, maar dan rem je je wel af, en dat is niet handig in de ruimte want je gebruikt al veel brandstof om ergens te komen.
Daarom wordt meestal van te voren bekeken of de reis in de ruimte zoveel mogelijk in een recht lijn kan.

Tot 1981 werd er nog een raket gebruikt daarna werd een ruimteveer gebruikt.

 

 

Een ruimteveer (spaceshuttle):

De raket was natuurlijk handig, maar toch vonden de mensen de raket te duur: elke keer moest je weer nieuwe onderdelen maken want alles ging kapot. Daarom werd er in Amerika in 1981 een ruimteveer gemaakt (spaceshuttle in het engels) dat is een soort vliegtuig die toch ver in de ruimte kan vliegen en minder motoren nodig heeft. Dat is natuurlijk een goede uitvinding, want zoveel geld aan de ruimte uitgeven vonden veel mensen niet goed, en Amerika vond het natuurlijk handig want het koste een hoop minder geld dus konden ze dat aan andere dingen uitgeven. 
Een ruimteveer gebruikt om naar de ruimte te vliegen (en terug) alleen maar 3 motoren (en nog 2 motoren die meehelpen met het opstijgen van een ruimteveer). Als de ruimteveer terugkomt landt hij bijna net zo als een vliegtuig:
Een ruimteveer komt dan wel van bovenaf, maar neemt wel met een boog naar de grond. kijk maar:

Daardoor blijft heel veel van het ruimteveer bestaan.

 

3.

astronomie.pagina.nl

www.astronova.nl

home.planet.nl/~tomschol/home.html

www.sterrenkunde.com

ruimtevaart.pagina.nl